Over ons

De vereniging

Agapó is een vereniging voor internationale dans (voorheen: ‘volksdans’) in Enschede, Nederland. De vereniging is in 1983 opgericht, en bestaat al jaren uit twee recreatieve groepen en een demonstratiegroep.

De naam

‘Agapó’ is een Grieks woord, en het betekent zoiets als (het is grammaticaal waarschijnlijk niet correct): ‘graag doen’, ‘hobby’, ‘houden van’. Het woord is niet precies te vertalen, maar zeker is dat de leden van (volks)dansen houden!

De groepen

Agapó bestaat dus uit drie groepen: Een recreatieve groep die wat eenvoudiger dansen doet, een recreatieve groep die wat ingewikkelder dansen doet en een demonstratiegroep die geregeld dansen laat zien aan een publiek. 

Onderaan deze pagina vind je nog twee extra menu’s: via het menu ‘Recreatieve groepen’ is meer informatie te vinden over de danstijden van deze groepen, en een uitgebreide lijst met dansen die over de jaren heen gedanst zijn. Onder de knop ‘Demonstratie groep’ is meer informatie te vinden over de choreografieën die bij deze groep op het repertoire staan, inclusief foto’s van de bijbehorende traditionele kleding.

De dansen

Een groot deel van het recreatieve repertoire komt uit Oost-Europa, waarbij Bulgarije waarschijnlijk nog het meest favoriet is. Maar daarnaast worden er ook dansen gedaan uit Azië, Zuid-Amerika, etc. Klik hier voor een uitgebreide lijst!

‘Internationale dans’, ‘werelddans’ of ‘volksdans’, meerdere namen voor dezelfde danssoort. Dansen is leuk, interessant, ontspannend en het is een fantastische manier van bewegen. Via volksdansen kun je bovendien makkelijk contact maken met andere culturen.
In deze tijd gaan veel mensen op vakantie naar landen als Turkije, Griekenland, Spanje maar ook naar Mexico en Japan en ander ‘verweggistan’-landen. Het is heel bijzonder te ervaren hoe leuk mensen uit andere landen het vinden als je mee kunt doen met dansen uit hun eigen cultuur en traditie!

De samenwerkingsverbanden

Als dansvereniging zijn we niet op een eiland bezig, maar we werken ook in verschillende verbanden samen met andere verenigingen:

  • Twente danst! Twente danst! heeft geen eigen website, maar hier en op facebook kun je er meer over lezen. In dit verband werken de volgende verenigingen voor internationale dans samen (in alfabetische volgorde):